Trondheim GammelGroove
Er du klar for en helg fylt med dans, tradisjonsmusikk og fantastisk stemning? Trondheim GammelGroove samler alt det beste av norsk tradisjonsmusikk under ett tak – fra bygdeswing og polka til reinlender, vals og pols! I år kan du svinge deg til tonene fra noen av Norges mest kjente orkestre, inkludert P. A. Røstads orkester, Ove Bjørkens Orkester og Snaustrinda Spelemannslag. Opplev et sydende dansegulv med trøndersk sosialdans og de beste spelemannslag og -grupperinger - midt i Trondheim! Dette er kveldene hvor minner skapes, venner møtes, og danseskoene får kjørt seg!
Program:
-
Familievennlig dansefest fredag 30. august kl 19:00 - 01:00 SE MER
-
Kurs og panelsamtale lørdag 31. august kl 11:00 - 16:00 SE MER
-
Dansefest lørdag 31. august kl 20:00 - 02:00 SE MER
Vi gleder oss til å se deg på Trondheim GammelGroove – kom og bli med på festen!
Arrangeres av TrondheimFOLK, Rockheim - det nasjonale museet for populærmusikk, Norsk senter for folkemusikk og folkedans, Norske Trekkspilleres Landsforbund og Dance ICH.
Arrangementet gjennomføres med støtte fra Trondheim Kommune, SMN Samfunnsutbytte, Trøndelag Fylkeskommune, Norsk Kulturråd, samt prosjektet Dance-ICH v/Norsk senter for folkemusikk og folkedans og Rockheim som er finansiert av EU gjennom ordningen Kreativt Europa.
Familievennlig dansefest fredag 30.8.
Musikere:
P.A. Røstads Orkester
Spelemannslaget Laust og Fast
Snaustrinda Spelemannslag
Halaas & Kjøsen & Fuglem & Flakne
P. A. Røstads orkester
Når GammelGrooven inntar Rockheim fredag 30. august, er det såklart P. A. Røstads orkester som åpner festen! P. A. Røstads Orkester er en bauta innen runddansmusikken i Norge, sannsynligvis det lengstlevende og ett av de mest profilerte innen gammeldans- og folkemusikkmiljøet i landet i dag.
Orkesteret, som ble startet av Petter Andreas Røstad Senior i 1963, ble kjent for alvor på starten av 70-tallet da samarbeidet med den legendariske spellemannen Hilmar Alexandersen begynte. “Hilmar-tradisjonen” er et begrep i dag, og dette omfavner nettopp samarbeidet mellom P. A. Røstads orkester og Hilmar Alexandersen.
Orkesteret ledes i dag av Petter Andreas Røstad jr., barnebarnet til grunnleggeren, og med samme originale besetning har han med seg Dag Ståle Larsen på trekkspill, Torfinn Hofstad på fele, Villy Kvernmo på gitar og Bjørn Arild Aksnes på kontrabass.
Snaustrinda Spelemannslag
Snaustrinda Spelemannslag stiller med ullstrømper, nickers, spell og sprell på høyeste nivå når de tar turen til Rockheim og Trondheim GammelGroove fredag 30. august!
Navnet Snaustrinda har de fra en bydel i Trondheim kjent for sine forblåste åkre. Laget, som ble stifta i 1967, hører til på Studentersamfundet i Trondhjem og består i dag av rundt 40 aktive medlemmer. Disse spiller et bredt spekter av folkemusikk fra hele Norge, samt innslag fra Sverige og andre deler av verden. Snaustrinda er en livlig og engasjert gjeng som skaper liv og god stemning hvor enn de drar.
Halaas & Kjøsen & Fuglem & Flakne
Halaas & Kjøsen & Fuglem & Flakne er et band sammensatt av medlemmer fra forskjellige grupperinger som har spilt til dans siden konfirmasjonsalderen. Odd Arne Halaas er en kjent spellmann, underholder og programleder som gjennom sin mangfoldige karriere har perfeksjonert kunsten å berike arrangementer med både visesang og underholdende konferansiering. Ronny Kjøsen er en like rutinert mesterspellmann som behersker en rekke tangentinstrumenter. Med Harry Fuglem og Pål Steinar Flakne på komp lager de liv og god stemning på dansegulvet. Gruppa er rutinert på dansespill og har alltid spilt variert musikk, både gammeldans og bygdeswing. Kanskje blir det også en tango eller to når de tar turen til Rockheim og Trondheim GammelGroove.
Bandet består av
Ronny Kjøsen
Odd Arne Halaas
Harry Fuglem
Pål Steinar Flakne
Spelemannslaget Laust og Fast
Spelemannslaget Laust og Fast er et ungt spelemannslag med unge spellemenn. Laget ble stiftet i 2018 og består av barn og unge i alderen 10-17 år fra Skaun. Laget spiller gammeldans og flere av musikerne har også blitt aktive dansere. Musikalsk leder og ildsjel bak laget er felespiller Sturla Eide, som selv er en anerkjent utøver på feltet.
“For meg er det viktig å eksponere ungdommene for hva musikken og dansen handler om, i påvente av at tenåringene skal løfte blikket nok til å ta innover seg hva de faktisk bidrar til utover seg selv. For barn og unge er det nødvendig å få et sosialt utbytte i tillegg til det rent musikalske og kunstneriske, men vi ser at de fleste ikke er modne nok til å se helheten før de i alle fall er 16 år eller eldre. I mellomtiden må jeg som lærer og pådriver motivere dem til å delta, foreldre må motivere og legge tilrette, og miljøet må stille opp med å skape gode opplevelser. Og ideelt sett skal ungdommene etablere sitt eget nettverk som de skal bygge videre på senere. Det handler om å bli sett, føle at man er til nytte og tørre å by på seg selv. Noen av våre har knekt dansekoden og gleder seg til å danse når spillinga er ferdig. Andre fokuserer bare på spillinga og synes dansen er klein, og atter andre håper det blir noe buskspell.” Sturla Eide
Laget er aktivt og deltar på en rekke tilstelninger. I tillegg samarbeider de med andre grupper og andre lag, blant annet gjennom TrønderFOLK som også ledes av Sturla Eide.
Kurs og panelsamtale
lørdag 31.8. kl 11-16
Bli med på kurs og workshops for alle aldre og nivåer! Lær fra de beste og bli en del av det trønderske folkedans- og folkemusikkmiljøet. Gratis inngang på kræsjkurs torader, dansekursene og panelsamtalen.
-
Spelkurs fele med Jorun Marie Kvernberg kl 12.00 -14.30
-
Spelkurs trekkspill med Kristina Farstad Bjørdal kl 12.00-14.30
-
Kræsjkurs torader med Trondheim Toradergruppe kl 11.00-16.00
-
Instruktørsamling dans kl 11:00-12:00
-
Dansekurs swing med Rolf Feragen og Heidi Tovmo kl 12:00- 12:45
-
Dansekurs gammeldans med Rolf Feragen og Heidi Tovmo 12:45-13:30
-
Dansekurs innherredspols med Siri Mæland og Snorre Skjellstad Kristiansen kl 14:00-14:45
-
Panelsamtale tema dansefest v/Dance ICH m.fl. kl 15:00 til 16:15
Kurs fele og trekkspill
Har du lyst til å lære deg danseslåtter fra Møre og Romsdal? Jorun Marie Kvernberg og Kristina Farstad Bjørdal holder spelkurs på sine respektive instrumenter lørdag 31.8. på Trondheim GammelGroove !
Vi anbefaler at du er en musiker på viderekommende nivå og kjent med gehørsbasert innlæring (uten noter). NB! Det er et begrenset antall plasser per kurs.
Kurs fele: Jorun Marie Kvernberg - fele kl 12-1430 (inkl pause)
Kurs trekkspill: Kristina Farstad Bjørdal - trekkspill kl 12-1430 (inkl pause)
Sted: Rockheim
Aldersgrense: fra 13 år og opp
Priser: 300 kr ordinær og 150 kr student
Påmelding: kjøp billett på https://trondheimfolk.ticketco.events/no/nb/e/trondheim_gammelgroove
Kræsjkurs torader
Har du lyst til å prøve å spille torader? Nå har du sjansen! Øystein, Oddny og Rolf fra Trondheim Toradergruppe holder kræsjkurs lørdag 31.8. på Rockheim kl 11-16. De stiller med toradere. Kurset er gratis og åpent for alle! Alt du trenger å gjøre er å møte opp!
Dansekurs:
Kom og bli med på dansekurs! Her får du mulighet til å lære deg alt du trenger for å hive deg ut på dansegulvet på kveldens dansefest! Alle dansekursene er gratis, og gir deg en innføring i swing, gammeldans og pols fra Trøndelag.
· Kl. 12.00 – 12.45 Dansekurs: swing
o Instruktører: Rolf Feragen og Heidi Tovmo
· Kl. 12.45 – 13.30 Dansekurs: gammeldans
o Instruktører: Rolf Feragen og Heidi Tovmo
· Kl. 14.00 – 14.45 Dansekurs: Trønderpols
o Instruktører: Siri Mæland og Snorre Skjellestad Kristiansen
Dansekursene er i regi av Dance ICH.
Panelsamtale - festkultur
15:00-16:15
Visning av “Løkkenfilmen” med påfølgende panelsamtale
Når vi omtaler “Løkkenfilmen” mener vi spesifikt den fine dokumentaren Musikk og dans i gruvesamfunnet Løkken, en film om festkultur i Løkken, Sør-Trøndelag, fra på midten av 1970-tallet.
Filmen ble laga til Bergmannsdagene på Røros ut fra forskningsprosjektet «Musikklivet i ei bygd» i 1976. Den er produsert av Egil Bakka, Rådet for folkemusikk og folkedans og Rolf Diesen, Musikkvitenskapelig institutt, Universitetet i Trondheim.
Med utgangspunkt i denne filmen, har vi samlet et panel med ulike perspektiv som ønsker å ta opp temaet «festkultur», og hvordan dette har utviklet seg fra 70-tallet og frem til i dag. Hva er egentlig god, gammeldags festkultur, hvordan står det til med den i dag, og hvilke forutsetninger trenger vi for å bevare den framover?
Hva ser vi fungerer bra i dagens gode dansefester, som Tuvas Blodklubb og lignende konsepter flere steder i landet og hvordan kan vi i Trondheim og omegn skape noe som fungere godt i trøndersk festkultur? Dette er noen av spørsmålene vi ønsker å snakke høyt om i denne samtalen. Filmvisningen og panelsamtalen er gratis, og publikum er velkomne til å bidra med innspill og spørsmål underveis.
Paneldeltagere:
o Odd Arne Haalas, ordstyrer
o Tone Erlien Myrvold, forsker og prosjektleder for Norsk senter for folkemusikk og folkedans
o Gusta Tronstad, daglig leder TrondheimFOLK
o Dag Olav Uddu, leder for Gaulosen danseklubb
o Ove Bjørken, Ove Bjørkens orkester
o Birgit Haukås, folkemusiker, folkedanser og prosjektleder hos Norsk senter for folkemusikk og folkedans og utøver.
Dansekursene er i regi av Dance ICH.
Dansefest lørdag 31.8. kl 20-02
Avslutt helga med en storslagen gammeldansfest! Nyt musikken fra noen av de beste innen sjangeren og dans natten lang.
Ove Bjørken Orkester
Ove Bjørken Orkester ble dannet i 2023 og setter lys på gammeldansens opprinnelse som musikkform i Verdal og Innherred på midten av 50-tallet. Slåttematerialet er etter Oves bestefar Ole Bjørken, som han samlet og skrev ned gjennom hele sitt liv som felespiller på Innherred og områdene rundt. Ove Bjørkens Orkester spiller slåttene slik Oves far Asmund Bjørken spilte dem med sin kvartett, som var en av de første som spilte slåttemusikk med fele, trekkspill, gitar og kontrabass.
Selv har han holdt på med gammeldans helt fra midten av 70-tallet da han spilte fast sammen med sin far i Asmund Bjørkens Gammeldansorkester helt til han gikk bort i 2018. Bassist Svein Væren begynte å spille med gruppa på plata "Mer Svingom" i 1969 og har vært et fast medlem siden. Petter Andreas Røstad har vært en samarbeidspartner som både har spilt mye med Asmund og Ove, som også har vikariert i hans gammeldansorkester ved flere anledninger. Villy Kvernmo fra P. A. Røstads orkester ble således et naturlig valg da de skulle spille inn platen, til rollen som kompgitarist i dette orkesteret. Sammen løfter de fram arven etter Asmund og Ole Bjørken.
Medvirkende:
Ove Bjørken - fele
Per-Olaf Green - trekkspill (Vikar Odd Arne Halaas)
Petter Andreas Røstad - trekkspill
Villy Kvernmo - gitar
Svein Væren - bass
Søndre Trondhjems Spellemannslag
Søndre Trondhjems Spellmannslag ble stiftet i august 1994 og har siden den gang lett frem og spilt et stort slåtterepertoar fra gamle Trondhjems Amt. De er spesielt kjent for å fremheve slåttene som har fått for lite oppmerksomhet. Laget har en forkjærlighet for pols fra Gauldal, Singsås, Budalen, Holtålen, Soknedalen og Fosen. Med musikalsk leder Ranveig Aas i spissen er laget ofte å se på dansescener og kappleiker i Trondheim og Trøndelag.
Daniel Røssing Trio
Få med dere en trio som definitivt får det til å "svinge slik det gjorde før" - for hvem kan sitte stille når Daniel Røssing Trio spiller opp til dans? Daniel Røssing Trio er et svingende band som tolker musikk innen Rhythm’n Blues, Rock’n Roll og Blues. Lørdag 31. august tar de turen til Rockheim og Trondheim GammelGroove. Med seg har de dansbar musikk av gamle helter som Fats Domino, Chuck Berry, og Jerry Lee Lewis, for å nevne noen.
Trioen består av:
- Daniel Trustrup Røssing - piano og sang
- Åsmund Gevik - bass
- Sonny Breiby - trommer
Jorun Marie Kvernberg og Kristina Farstad Bjørdal
Gled dere til runddans i ny drakt når to kvinner med stor bredde og utstråling tar turen til Trondheim GammelGroove lørdag 31. august!
Jorun Marie R. Kvernberg (fele, hardingfele, song) er en prisbelønt folkemusiker og komponist. Kristina Farstad Bjørdal (akkordeon/trekkspill) er en etterspurt musiker med et imponerende spenn fra samtidsmusikk-verk på den ene sida, og som trekkspiller i ulike gammeldans-og folkemusikk-konstellasjoner på den andre sida. Begge har en dyp lidenskap for musikk fra mange sjangrar, og liker å leke seg med fusjon, samtidig som de har en sterk tradisjonsbevissthet i bunn.
På Rockheim skal de framføre runddansmusikk med basisrepertoar fra Møre og Romsdal, med Petter L.Rypdal, Hans Geitvik og Ole Blø i sentrum. Men de kommer til å ta utsving med både varietepolskaer fra trekkspillets gullalder, svensk gammeldans og egenkomponert runddans av Jorun Marie selv.
Jorun Marie Kvernberg og Kristina Farstad Bjørdal skal også holde kurs på sine respektive instrument