Nordafjells reunion + Folkemusikkpub
Tidspunkt 24.05.19 20:30
Dokkhuset

Folkemusikkgruppa Nordafjells feirer 20 år, dette feier de blant annet med konsert på Dokkhuset! I tillegg flesker vi til med folkemusikkpub etter konserten, så ta med både instrument og dansesko.

Billetter kjøper du her!


Nordafjells består av fem musikere som alle har de musikalske røttene godt plantet i den norske folkemusikken, med hovedvekt på folkemusikken fra Oppdal- og gudbrandsdalsområdet. De har utviklet et lydbilde og en musikalsk stil som er særegen og deres første plate, General (2005) ble nominert til Spellemannpris.
De har vunnet gruppespill på Landsfestivalen i gammeldansmusikk, og har i tillegg en rekke topplasseringer fra samme festival. I 2008 representerte de Norge på EBUs internasjonale folkemusikkfestival i Moskva. I 2009 gav de ut plata Røst med originalmusikk komponert av Andreas Bjørkås og de kom til finalen i INTRO-folk samme år.

Nordafjells har kun opptrådt en håndfull ganger siden 2010. Likevel sitter låtene overraskende godt fortsatt, og kjemien mellom musikerne er like god som tidligere. Nordafjells gleder seg derfor til og gjenforenes, og de lover spilleglede og humør fra scena! Det blir også noen nye låter å høre!

Gruppa består av:
Andreas Bjørkås – fele
Øyvind Sandum – trekkspill/torader
Even Røhjell – trekkspill
Knut Sneve – kontrabass
Gaute Iversen – gitar

Foto: Runhild Heggem

Einar Olav Larsen og Daniel Røssing
Tidspunkt 06.05.19 19:00
Ni Muser

TrondheimFOLK er stolte av å kunne presentere duoen Einar Olav Larsen og Daniel Røssing! Mandag 6. mai kl. 19.00 på KonsertGalleriet kommer de to meritterte musikerne med bluespols og reinlender med amerikansk islett, samt slåtter etter Hilmar Alexandersen. Vi gleder oss!

Billetter kjøper du her!

Folkemusiker Einar Olav Larsen fra Verdal og bluesmusiker Daniel Røssing fra Levanger fant tonen da de møttes fra hver sin sjanger og med hvert sitt band på en kulturlåve i Trøndelag. Gjennom flere års samarbeid har de to utviklet et eget uttrykk basert på dette møtet mellom sjangre. Innimellom bluespols og reinlender med amerikansk islett har de samtidig tatt opp en sterk tradisjon med samspill fele/piano fra Innherredsbygdene når de henter slåtter fra repertoaret til Hilmar Alexandersen og hans pianist gjennom mange år; Sturle Hallås. Denne tradisjonen kjennetegnes av elegant felespill og raffinert og originalt piano-akkompagnement, som Alexandersen og Hallås utviklet gjennom spilling på brylluper og fester på Innherred.

Einar Olav Larsen driver som frilans folkemusiker og pedagog med base i Verdal i Trøndelag. Han har hatt en omfattende virksomhet siden han gikk ut fra Spelemannskolen ved Ole Bull Akademiet i 2000. De siste årene har han bl.a. vært aktuell med sin egen trio og spilt mye med sin bror, Gjermund Larsen. Sammen mottok de Spellemannsprisen 2015, klassen folkemusikk/tradisjonsmusikk, og de to har nå samarbeidsprosjekter med Hemsingsøstrene og Trondheimsolistene. Av andre priser kan nevnes Osa-prisen, Hilmar Alexandersen musikkpris og Ole Vig-prisen.

Daniel Trustrup Røssing kombinerer frilansjobbing og undervisning med base i Trondheim. Etter å ha markert seg i norsk bluesmiljø fikk han et gjennombrudd i 2007 da han ble headhuntet som pianist til Chuck Berry i forbindelse med hans konsert i Oslo. Daniel ble etter dette førstevalg på rockelegendens konserter i Europa og han fikk med seg over 70 konserter før Berry trappet ned. Daniel har ellers hatt gjesteopptredener med bl.a Diz Watson, Tony Uter, Chris Jagger, Little Willie Littlefield, Reidar Larsen, Thorild Sivertsen, Peer Gynt, Doc Bekken, Ida Jenshus og The Elmore James Triubte Band for å nevne noen.

Foto: Knut Utler

Johanne Flottorp
Tidspunkt 01.04.19 19:00
Bispegata 9A

1. april kommer Johanne Flottorp tli Trondhiem for spille for TrondheimFOLKs fantastiske publikum. Gled dere til en kveld med tøffe og myke og personlige hardingfeletoner. Dette er en konsert for alle folkemusikk-interesserte!

Billetter kjøpes her!


Johanne Flottorp frå Åmli ga høsten 2018 ut sin første soloplate med slåtter fra hjemtraktene og områdene rundt. Spillestilen hennes er energisk og kraftfull, og hun jobber med det råe og kvasse i uttrykket der det trengs, kombinert med det såre og vare der det passer bedre. I 2017 blei Johanne uteksaminert fra Norges musikkhøgskole, der hun har konsentrert seg om spillet fra Tovdal, Setesdal og Vest-Telemark de siste årene. Kort tid etter eksamen gikk hun igang med å forberede plateinnspillingen, og i april året etter var hun i Ormøy kirke sammen med tekniker og produsent Niels Jørgen Røine og spelte inn favorittslåttene sine. Blant dem er alt fra velkjente setesdalsgangere i nye former til ukjente teleslåtter som ikke legger noe imellom.

Pressen skriver dette om debutalbumet til Johanne Flottorp:
«Her har du ein utøvar som har gjeve seg sjølv oppgåva å gjere slåttane til sine eigne, men med stor respekt for kjeldene. Flottorp si plate er rett og slett glitrande. (…) Flottorp gjer noko så fantastisk som å «berre» spele bra, utan fiksfakseri og utan store rop ut om det eine eller det andre», Folkemusikk

«Det låter uansett fortryllende.», Dagens Næringsliv

Hør henne på Spotify!

Foto: Heidi Furre

Danseforestilling: Bytting
Tidspunkt 24.03.19 15:00
Verkstedhallen, Strandveien 26

TrondheimFOLK inviterer til danseforestillingen Bytting i Verkstedhallen søndag 24. mars!

Billetter kjøper du her!

«Ei jente spring åleine heim frå stølen på bufardagen. Storesyster, mor og far kjem etter same vegen, men når dei kjem fram til tunet er ikkje jenta der. Dei leiter heile natta og dagen derpå, til dei til slutt finn luva og gjetarstaven hennar ved ei myr. Jenta har vorte haugteken.

Ei kvinne ventar born. Ho er åleine på eit lite åsbruk som ligg for seg sjølv. Ho føder ein gut, men så kjem uvissa. Er det hennar gut?»

“Bytting” er en nyproduksjon der dansen, musikken og fortellingen går hånd i hånd. På scenen står to skuespillere og to musikere: Silje Risdal Liahagen og Elisabeth Syrdahl Ellingsen, begge folkedansere, kvedere og utdanna musikalartister, sammen med multiinstrumentalist Selma French Bolstad og perkusjonist Christian Svensson. Sammen har de skapt en historie med klangbunn i overtro, tradisjon og folkekultur.

Medvirkende:
Idé og konsept: Silje Risdal Liahagen og Elisabeth Syrdahl Ellingsen
Manusforfatter: Eldgrim Springgard
Komponist: Selma French Bolstad
Regikonsulent/instruksjon: Indra Lorentzen
På scenen: Silje Risdal Liahagen, Elisabeth Syrdahl Ellingsen
Selma French Bolstad (hardanger d’amore, gitar, nøkkelharpe)
Christian Svensson (perkusjon)


Foto: Signe Fuglesteg Luksengard

Selma French Bolstad
Tidspunkt 18.03.19 19:00
Ni Muser

Multikunstner Selma French Bolstad tar turen til Trondheim 18. mars, gå ikke glipp av den unike muligheten til å høre henne helt solo!

Billetter før du kjøpt her!

Selma French Bolstad er allerede synlig både som utøver og komponist. Hun er å se i flere prosjekter, som Masåva og den plateaktuelle folkemusikkvintetten Morgonrode. Høsten 2018 kom hun ut med det kritikerroste albumet «Masåva» med bandet Masåva på jazzlabelet Øra Fonogram, som låtskriver, tekstforfatter, felespiller og vokalist. Hun står også bak musikken til teaterforestillingene «Bytting» og «Silje Åleine». Selma har mye av sin musikalske oppvekst fra folkemusikken, og har gjennom mange ulike prosjekter utviklet en vid musikalsk horisont. Denne gangen får dere høre henne helt solo.

Musikk:
Masåva
Morgonrode
Solofilm

Foto: Thor Hauknes

Dansefest med Feragen/Kuraas/Tamnes + Snaustrinda Spellmannslag
Tidspunkt 01.03.19 19:00
Kjøpmansgata 12

Lørdag 2. mars arrangerer TrondheimFOLK vårens dansefest! Denne gangen har vi invitert trioen Feragen/Kuraas/Tamnes til å spille feiende flott Røros-musikk, og sammen med Snaustrinda Studentspellmannslag vil det bli en kveld vi sent vil glemme!

Billetter får du kjøpt her!

Feletrioen Feragen/Kuraas/Tamnes spiller tradisjonell folkemusikk fra Rørostraktene med hovedfokus på Rørospols. Trioen har lang fartstid som dansespellmenn, både på kappleiker og ikke minst på Rørosmartnan. Feragen/Kuraas/Tamnes setter god dansetakt, driv og godt samspill høyt. Trioen utøver samspillet i den tradisjonelle formen "graint, groft og stemme". De har også konkurrert på flere landskappleiker, og vant senest klassen for gruppespill på landskappleiken i Vågå 2016.

Snaustrinda er et spellemannslag for studenter i Trondheim, og spiller et brett utvalg av norsk folkemusikk og noen innslag fra blandt annet Sverige og USA. De er femogtredve spilleglade studenter fra hele landet og mer til, med en varierende sammensetning av feler, hardingfeler, trekkspill, klarinetter, fløyter, kontrabass og gitar.

Foto Snaustrinda: Fotogjengen.samfundet.no

Odde/Holmen
Tidspunkt 18.02.19 19:00
Bispegata 9A

TrondheimFOLK har gleden av å presentere duoen Odde/Holmen mandag 18. februar i KonsertGalleriet. Opplev den spennende klangen en fele og hardingfele lager sammen med oss! 

Billetter kjøpes her!

Samspill mellom hardingfele og vanlig fele er tradisjonelt svært uvanlig i Norge. Det har denne duoen gjort noe med. Da Bjørn Kåre Odde og Sivert Holmen starta å spille sammen, oppdaget de en lyd og et uttrykk de ville utvikle videre. Samspillet mellom disse to mesterspellmennene, som har tradisjonene sine fra hver sin side av Valdresflya, har resultert i seier på Landskappleiken, et Folkelarmnominert album og flere konserter i både inn- og utland. I 2015 ble de også kåret til Årets unge folkemusiker i forbindelse med konkurransen INTRO-folk.

Sivert Holmen - hardingfeler
Bjørn Kåre Odde - fele og bratsj

Spotify:
https://open.spotify.com/album/5obFBGFDC4EbNbGKX4nyRd

Dobbeltkonsert Thov & Else
Tidspunkt 28.01.19 19:00
Bispegata 9A

TrondheimFOLK begynner vårens program med en dobbeltkonsert med to solospellemenn av rang. Else Myhr og Thov G. Wetterhus spiller opp med hvert sitt sett henholdsvis feleslåtter og slåtter på munnharpe. Det blir både dansemusikk og salmetoner, fint og lekent, og absolutt noe å få med seg!

Billetter kjøper du her!


Thov Wetterhus er spellmann på munnharpe fra Nore, og har vunnet landskappleiken på dette instrumentet ikke mindre enn seks ganger. Det energiske eggende spillet til Numedølen har blitt en favoritt blant både publikum og dansere de seneste åra.

Else Myhr kommer fra Trysil i Hedmark og jobber som frilansmusiker, kulturskolelærer og dirigent. Gjennom sine musikkstudier har hun fordypet seg i tradisjonsmusikken fra Trysil og Engerdal. Repertoaret spenner fra runnom og annen dansemusikk hvor rytmen og dansedrivet er i fokus, til de vare og ofte mollstemte salme- og visetonene hvor melodilinjene står i sentrum. I 2017 ga hun ut soloalbumet "I spillende stund" med både tradisjonsmusikk og egne komposisjoner.

Jul i nord
Tidspunkt 09.12.18 15:00
Bispegata 9C, 7012 Trondheim
Søndag 9. desember blir det nordnorsk julestemning i folketoner på KonsertGalleriet. I konserten Jul i Nord møter du bortglemte juleskatter fra Nordland. Det blir drivende dansemusikk og små, artige julestubber, side om side med kjente og kjære julesanger i ny drakt. Billetter kjøper du her!
 
Kvartetten består av toraderspiller Hilde Fjerdingøy fra Svenningdal, felespiller Hanna Andersson fra Stockholm og sanger Ingebjørg Lognvik Reinholdt fra Seljord, og Morten Kvam, en av Norges mest ettertraktede bassister. De har hentet fram gamle julesanger og melodier fra arkivene, og lagd en helt spesiell julekonsert med tradisjonsmusikk fra Helgeland. Musikken serveres sammen med historier og fortellinger knyttet til jul og juletradisjoner, både av det humoristiske og det mystiske slaget. Kvartetten inviterer publikum inn i et stemningsfullt pusterom med musikalsk påfyll i adventstida.
 
Velkommen til en hyggelig førjulsstund!
 
Ingebjørg Lognvik Reinholdt – vokal, gitar
Hanna Anderson – fele, vokal
Hilde Fjerdingøy – torader, vokal
Morten Kvam - kontrabass, vokal, tangenter
 
GKN 5
Tidspunkt 01.12.18 19:00
Dokkparken 4

Guro Kvifte Nesheim vokste opp med hardingfela, og en av hennes viktigste læremestere er spellemannen Salve Austenå. Etter å ha bodd i Sverige noen år har Guro nå satt sammen et band av sine egne favorittmusikere kalt GKN5, og 1. desember kommer de endelig til Trondheim! Etter konserten blir det folkemusikkpub, der alle er velkomne til å spille, danse eller høre på. Billetter kjøpes her!

GKN5 utforsker metoder for å bevare solokarakteren i hardingfelemusikken i band. Grunntanken er å bruke andre instrumenter i tillegg til hardingfela for å forsterke det som allerede finnes i slåttene. Guro har lært bandet slåtter etter Austenå og egne slåtter, og resultater er sløye hallinger og vakre gangare i GKN5 sin unike stil!

Guro Kvifte Nesheim - hardingfele/hardanger d’amore 
Thomas Eriksson - cittern/tolvstrengsgitar
Anna Malmström - klarinett/bassklarinett
Anna Gustavsson - nyckelharpa
Jens Linell - slagverk

Sunniva no & Jan Beitohaugen Granli
Tidspunkt 27.10.18 17:30
Kjøpmansgata 12

TrondheimFOLK inviterer til danseforestilling og dansefest i Håndverkeren! Først forestillinga Sunniva no, deretter dansefest med valdresspringar. Billetter kjøpes her!

Sunniva no er en danseforestilling om Norges eneste kvinnelige helgen og første båtflyktning. Den forteller om Norge rundt år 900 sett gjennom nåtidens øyne, og handler om tro og tvil, makt og mirakel. Handlinga bygger fritt på legenden om den irske kongsdatteren Sunniva som flykta i åpen båt utan årer og segl for å unnslippe tvangsgifte med en viking. Forestillinga visker ut skillet mellom scene og sal, og lar publikum få oppleve dans og musikk på nært hold. Med Gro Marie Svidal Music på hardingfele, og folkedansere Martin MyhrVetle Springgard og Silje Risdal Liahagen.

Valdrisen Jan Beitohaugen Granli er blant norges beste spellmenn på hardingfele. En riktig mesterspellmann med flere seire i hardingfele klasse A på Landskappleiken, senest i 2017. Han har gått i lære hos flere dyktige spellemenn, blant annet Trygve Bolstad, Tore Bolstad, Harald Røyne, Terje Chr Hansen og Ole Jørgen Hegge. Jan er en ettertraktet dansespellmann, og endelig kommer han for å spille til dans i Trondheim!

Aslak Brimi Kvartett
Tidspunkt 17.09.18 19:00
Bispegata 9C, 7012 Trondheim

Felespilleren Aslak Brimi fra Lom kommer nå til Trondheim med eget prosjekt - Aslak Brimi Kvartett! Billetter kjøpes her!

Brimi er en av de fremste spelemennene i landet og blant de viktigste tradisjonsbærerne for slåttemusikk fra Lom og Nord-Gudbrandsdalen. Gjennom flere år har Brimi jobbet med å komponere slåttemusikk i gammel stil, og nå har han med seg et sett dyktige musikere i egen kvartett til å arrangere og spille denne musikken. Den nye musikken har ulike sinnelag og stemninger, med fela som naturlig midtpunkt. Det er rytmiske og suggererende låter, tydelig inspirert av den rå og kraftfulle gudbrandsdalske springleiken og hallingen. Men det er også vare og nakne låter - rolige tonestykker der arrangementene er enkle og nære.

Aslak Opsahl Brimi - fele
Bjørn Kåre Odde - fele, bratsj
Jan Tore Werstad - saksofon
Espen Wensaas - gitar, bouzouki, citter

Duo Jansen/Jüssi
Tidspunkt 03.09.18 19:00
Bispegata 9C, 7012 Trondheim

TrondheimFOLK åpner høstens program med en duo som lekende lett slår sammen trønderske og estiske impulser i et samstemt folkemusikalsk uttrykk. Vi ønsker både Duo Jansen/Jüssi og Trondheimspublikummet velkommen til høstsesongen 2018! Billetter kjøpes her!

Duo Jansen/Jüssi dykker inn i en verden av eldre dansemusikk og utforsker grensen mellom det vakre og det røffe. Kontinuitet og kreativitet er viktige nøkkelord for duoens tilnærming til folkemusikken. De spiller tradisjonelle slåtter fra Norge og Estland, og sine egne komposisjoner. Siden samspillet startet en mai-natt i 2011 har de nådd dansernes føtter og lytternes hjerter på mange scener, festivaler og dansegulv rundt i Norden og Europa.

Jo Einar Jansen (NO) – feler og vokal
Johanna-Adele Jüssi (EE) – fele

FIRO
Tidspunkt 14.05.18 19:00
Bispegata 9C, 7012 Trondheim

TrondheimFOLK avslutter vårsemesteret 2018 med knallsterk musikk fra Gudbrandsdalen! Velkommen til KonsertGalleriet i Ni Muser 14. mai klokka 19, billetter selges på Hoopla og i døra.

Ordinær: kr 200,-
Student: kr 120,-

Gudbrandsdalskvartetten FIRO har leita fram og tatt i bruk gamle viser og stubber som ikke har vært brukt før. Tekstene spenner fra det melankolske og tenksomme til det komiske og tøysende - melodiene like så. FIROs arrangementer er friske og spennende, og viser en orientering både til dagens musikk og til tradisjonen musikken deres kommer fra.

FIRO består av allsidige musikere som alle har utmerket seg både som solister og i forskjellige konstellasjoner. Musikken FIRO spiller er i hovedsak rettet mot den tradisjonelle vokale folkemusikken i Gudbrandsdalen, med innslag av slåtte- og rundansmusikken. FIRO ga i 2017 ut albumet "Arv og slarv" som har høstet gode kritikker både i inn- og utland.

Mari Midtli - vokal og fele
Torfinn Hofstad - fele
Bjørn Kåre Odde - fele og bratsj
Mads Erik Odde - trekkspill

 

Dansefest: Westberg//Nyrønning & Sturla Eide med vener
Tidspunkt 21.04.18 18:00
BUL-hytta

BUL og TrondheimFOLK slår seg saman og inviterer til storstilt dansefest på BUL-hytta laurdag 21. april frå 18.00! Det vert drivande pols av Tron Steffen Westberg og Jørgen Nyrønning, og ein godtepose av musikalsk snacks frå Sturla Eide med vener. Det vert òg sal av sodd og moglegheit for overnatting til sundag, alt ligg dermed tilrette for ein kveld fylt med fantastisk dansemusikk for ein kvar smak - velkomen! Billettar kan kjøpast i døra eller på Hoopla.

Tron Steffen Westberg og Jørgen Nyrønning har spelt saman i fleire år. Der Westberg har tradisjon frå Brekken og Røros har Nyrøning med seg tradisjonar frå Ålen, og saman speler dei slåttar med ein drivande polstakt du skal leite lenge for å finne makan til. Dei har spelt opp til polsdans kvart år på BUL-hytta i mange år, og dette er eit av dei mest populære arrangementa BUL arrangerar. 

Felespiller Sturla Eide tar denne gongen med seg Lasse Sörlin på bouzouki og viola d'amore, Ronny Kjøsen på trekkspel og tangentar og Øystein Sandbukt på gitar. Desse fire har spelt saman i mange år, og ga i 2010 ut plata Triller. Dei opererer i den sørtrønderske slåttetradisjonen, men komponerer og arrangerer mykje sjølv, slik at uttrykket deira er mindre tradisjonsbunde, men likevel har en dansetakt mange misunnar. 

Tid: laurdag 21. april. Soddsal frå kl. 18.00 og dans frå kl. 19.00

Stad: Adressa til hytta er Lianvegen 116B. Ta trikken frå sentrum til Lian. Gå oppover og 500 m forbi Sans & Samling (Lian Restaurant). På venstre side finn du ein liten parkeringsplass. Frå her går du vegen ned til venstre om lag 50 m. For alle som er usikre på vegen frå trikken vil ein av arrangørane møte trikken på Lian kl. 18.36 (den går frå Sentrum 18.15) for å vise veg.

Ole Nilssen
Tidspunkt 21.03.18 11:52

Det er på tide med en solokosert igjen, og denne gangen er det Ole Nilssen sin tur! Vi sees i KonsertGalleriet i Ni Muser 9. april kl 19.00. Billetter kjøpes på Hoopla eller i døra.


Ole Nilssen fra Løten er en ung, og allerede merittert folkemusikkutøver. Han ga i 2017 ut sin første soloplate der slåttespill solo på trekkspill er i fokus. Plata ble nominert til Folkelarmprisen for beste soloplate same høst. Ole kommer fra en folkemusikkslekt på Hedmarken der far og bestefar har vært læremestere i oppveksten, og gjennom studier ved bl.a. Norges Musikkhøyskole har han jobbet med den tradisjonelle slåttemusikken, og samtidig utforsket det store spennet tradisjonsmusikken fra hjemplassen har. Vi vil møte en allsidig trekkspiller og konserten vil inneholde alt fra vare salmetoner til danseslåtter etter fanden selv.

Sjekk Ole Nilssen ut på Spotify her!

Kvarts 20år
Tidspunkt 12.02.18 19:14

TrondheimFOLK er stolte av å kunne være med å feire Kvarts 20 år! Disse bautaene innen norsk folkemusikk kommer til KonsertGalleriet i Ni Muser 19. mars klokka 19.00, og vi gleder oss!

Billetter kan kjøpes på Hoopla eller i døra.

Kvarts har siden 1998 satt sitt preg på folkemusikken i Norge. Med bred musikalsk bakgrunn blir ulike uttrykk smeltet sammen, og resultatet er som kvarts-steinen: blank og gjennomsiktig i ren form, men blandet med andre materialer får den andre valører. Kvarts har gjort en lang rekke små og store konserter, der akustiske intimkonserter har gått hånd i hånd med store konsertformater, blant annet med Kringkastingsorkestret. Gruppa har og har hatt en rekke samarbeider med andre musikere som Eldbjørg og Ragnhild Hemsing, Jonas Fjeld, og Sondre Bratland, for å nevne noen.

Julietnorth + Folkemusikkpub
Tidspunkt 07.02.18 12:46

Våren 2014 samlet felespiller Julie Alapnes tre av sine musikervenner for å starte det som skulle bli bandet Julietnorth. De spiller på Dokkhuset 12. februar kl. 21.00, og etterpå blir det folkemusikkpub! 

Billetter kjøpes her!

Dette blir den eneste folkemusikkpuben denne våren, og vi har invitert spelmenn fra det utvidede Trøndelag. Vi kan love god danseplass for de som vil danse, enkel oppmikking for de som trenger det, og topp stemning for alle!

Raa bygg
Tidspunkt 12.12.17 15:51

TrondheimFOLK-sesongen 2018 åpnes av trioen Raabygg som byr på rå folkemusikk fra Agder presentert i nye former og arrangementer! Velkommen til KonsertGalleriet i Cafe Ni Muser mandag 29. januar klokka 19. Billetter kan du kjøpe her eller i døra.

Kjernerepertoaret til Raabygg er folkemusikk frå Råbyggelaget, en gammel benevning for de indre bygdene på Agder. Musikken har et stort spekter, og gruppa tar for seg gangare, springare, brureslag, bånsuller og all slags runddans. I det ene øyeblikket spiller de forrykende rilar, i det neste synges en dyster brudeslått.

 

Jule konsert med Kvedarkvintetten
Tidspunkt 22.11.17 10:37

Få kan skape stemning som de fem dyktige sangerne i Kvedarkvintetten, og vi i Trondheim er så heldige å få dem hit for julekonsert og plateslipp i desember! Velkommen til KonsertGalleriet i Ni Muser 11. desember klokka 19. Billetter kjøpes her. Vi arrangerer også folkemusikkpub med gratis inngang etter konserten, dene gangen er det Avvik som er jamverter. Det anbefales å ta med både instrument og dansesko!

Kvedarkvintetten er ute med sin andre plate, og vil denne gangen dele det vokale julematerialet som er nedskrevet i Hallingdal. Det finnes mange ubrukte julesanger som fortjener å komme fram i lyset, og Kvedarkvintetten gir nå nytt liv til dette stoffet. Kvedarkvintetten består av fem sangere fra Torpo i Hallingdal, og de synger lokale folkesanger a capella i flerstemte arrangementer. Gruppa har opptrådt i inn- og utland, og ga ut sitt første album i februar i fjor, og har i 2017 sitt 10-årsjubileum som kvintett!

 

Danseforestilling : Margit Myhr - Stilt trør kvinner i sørgedans
Tidspunkt 08.11.17 13:00

Multitalent Margit Myhr tek med seg Stilt trør kvinner i sørgedans - ei forestilling om tre kvinner frå tre ulike hundreår og forteljingane om deira liv og lagnad - til Trondheim. Gå ikkje glipp av den gripande framsyninga måndag 20. november klokka 19 i KonsertGalleriet på Ni Muser! Billetter kjøpes her.

I 1349 stengde ein far einaste dottera inne i stabbursloftet på garden. Slik skulle ho overleve svartedauden. I 1733 vart Liv Engebretsdotter avretta som den nest siste i Hallingdal, dømd for å ha teke livet av sitt nyfødde born. I 1862 emigrerte Gro Gudmundsrud 20 år gamal til Amerika for å kunne leve med mannen ho elska. Dette er historier om kvinner som stod åleine med ei maktesløyse det kan vere vanskeleg å setje seg inn i. På kvart sitt vis var dei tvungne til å bryte opp frå alt det vante og kjære og stå einsame i verda. Korleis tenkte dei og kva drøymde dei om?

Dalakopa - konsert og dansefest
Tidspunkt 02.11.17 16:30

TrondheimFOLK og Transform inviterer til konsert og dansefest med Dalakopa lørdag 4. november i Håndtverkeren, Kjøpmannsgata 12. Konserten starter kl 19.00, og dansefesten starter ca kl 2030. Søndre Trondhjems Spelemannslag kommer også og spiller. Billetter kjøpes her. 

Dalakopa har gjennom årtider spilt opp til dans i hele Norden og USA, de har samarbeidet på en rekke musikalske prosjekt og vært like nyskapende som de er tradisjonelle. De har vunnet det som er av priser innen folkemusikk og vært de fremste formidlerne av den tradisjonelle musikken i fjellregionen mellom Norge og Sverige. Sist vinter hadde de en braksuksess med improvisatorene BrazzBrothers, men like tradisjonelt stiller de hvert år opp på Rørosmartnan som vertskap for jammen på «Kaffistuggu» og på middagsdansen. I 2017 kommer de ut med ny plate og enda flere nye, fantastiske låter som vil bli elsket og spilt av spellmenn land og strand rundt. TrondheimFOLK og Transform har derfor gleden av å invitere til konsert og dans lørdag 4.november i Trondheim med herlige Dalakopa i forsetet.

 Fotefar+ Julie alapnes
Tidspunkt 18.10.17 18:38

TrondheimFOLK er stolte over å endelig få nordnorske folkemusikere til Trondheim, og har gleden av å invitere til konsert med Fotefar + Julie Alapnes i KonsertGalleriet på Ni Muser, mandag 30. oktober klokka 19.00. Billetter kan du kjøpe her. Det blir som alltid folkemusikkpub etter konserten.

Konserten presenterer musikken fra Fotefar og Julies nye album "Flygande kråka får alltid nåkka", der alle låtene er hentet fra innsamlinger gjort av Edvard Ruud. Unntaket av den nykomponerte slåtten ”Flygande kråka”, som er tilegnet prosjektet og kulturpersonligheten Edvard. Med musikken inviteres lytteren inn i en surrealistisk verden, der skildringer av nordnorsk galskap, vakre melodier og tragikomiske tekster går hånd i hånd.

 

Vrang +FOLKEMUSIKKPUB!
Tidspunkt 27.08.17 13:07

Trioen Vrang åpner TrondheimFOLK-sesongen med fengende sætersoul fra Tigerstaden! Velkommen til konsert og folkemusikkpub i KonsertGalleriet på Ni Muser mandag 4. september klokka 19. Billetter kjøpes her!

Vrang finner impulser i folkemusikktradisjoner i Norge og utlandet. Det musikalske materialet spenner fra tradisjonelle slåtter til egne komposisjoner. Med hardingfele/fele, sang, lyre og mandolin flettes de ulike impulsene sammen til et kreativt og spennende musikalsk uttrykk. Et lydbilde preget av fengende og varierte folkemusikalske rytmer, melodikk og intensitet. Musikken er resultatet av et intenst samspill med improvisasjon, kommunikasjon og spilleglede i fokus. De uttrykker følelser og sinnsstemninger som pirrer en nerve hos lytteren. 

 

Andreas Bjørkås trio
Tidspunkt 27.04.17 20:35

Andreas Bjørkås trio tar med seg det beste Oppdal har å by på til Trondheim! I tillegg har Andreas med seg ungdomslaget Folkens som oppvarmingsband. Og det blir folkemusikkpub som alltid - denne gang med Søndre Trondhjems spellmannslag! Velkommen til KonsertGalleriet i Ni Muser 22. mai klokka 19. Billetter kan du kjøpe på Hoopla eller i døra.

Andreas Bjørkås trio har oppdalstradisjonen som sin spesialitet. Siden bandmedlem Erlend Viken og Andreas selv er derfra er det denne tradisjonen de har vokst opp i - og er mest glad i. Trioen nærmer seg folkemusikken med kunnskap, respekt og tradisjonsfølelse. Gjennom utforsking av arrangement, klangbilde og instrumentsammensetting, forsøker de å finne en egen sound til hver enkelt slått, slik at den får et unikt uttrykk. Derfor låter musikken både kjent og ukjent på samme tid. Medlemmene i Andreas Bjørkås trio omgås også hverandre "off stage", og kjemien er det ikke noe å si på. Dette håper de publikum vil sette pris på!

 

Vegard Vårdal + Folkemusikkpub!
Tidspunkt 24.02.17 00:00

2. mars slapp Vegar Vårdal sin første soloplate, Ukvessa Slåtter, og i slutten av april tar han med seg plateslippkonserten sin og kommer til Trondheim! Det blir fele, det blir hardingfele - og det blir folkemusikkpub etterpå.

Velkommen til KonsertGalleriet i Ni Muser 24. april klokka 19. Forhåndssalg av billetter på Hoopla og salg i døra.
Ordinær: 200,-
Student: 120,-

Ukvessa Slåtter er en plate der Vegars barndomstradisjoner og toner har fått feste seg. Her finnes det kvikke slåtter fra Lofoten, men også intrikate reinlendere i flertall fra Åseral. Har du behov for å danse en springedans fra Fjotland sier du? Ingen problem, vi slenger med en polsdans fra Nord-Norge i behagelig tempo i samme slengen. En søt vals får oss til å ta et ekstra godt tak rundt partneren, mens gangeren Norafjøllsen får oss til å lure på om veien over til det hinsidige egentlig er så lang? Inspirasjon fra Vegars læremestere finner også sin plass på denne platen. Her nevner vi først og fremst hans egen far Dag Vårdal, folkemusikkinnsamler i både Nord-Norge og Agder. Vi kan heller ikke komme utenom Sven Nyhus, Vegars læremester i over syv år på Norges musikkhøgskole. Samspillet med medstudent Patrik Andersson har også satt sine spor, og Vegars store lidenskap i gamle arkivopptak vises i både tonalitet, form og stil.

 

Vegard Vårdal

Rydvall/ Mjelva
Tidspunkt 21.02.17 20:59

Den nordiske hardingfele/nyckelharpe-duoen Rydvall/Mjelva stiller med energisk spill i et nordisk sound når de gjester TrondheimFOLK i mars! Konsert og folkemusikkpub på Ni Muser 13. mars klokka 19. Billetter kan du kjøpe på Hoopla eller i døra.

Erik Rydvall og Olav Luksengård Mjelva er nysgjerrige musikere. De har godt rotfeste i tradisjonene de kommer fra - Västerbotten og Røros. Duosamarbeid med hardingfele og nyckelharpe har i svært liten grad vært gjort tidligere. Repertoarene og spillestilene på de to instrumentene er i utgangspunktet svært ulike, men de to musikerne får kombinasjonen til å låte både naturlig og spennende.

 

Møte +dansefest!
Tidspunkt 06.02.17 13:06

TrondheimFOLK og Museene danser inviterer til danseframsyning og dansefest - denne gongen vil Møte vise menneskelege relasjonar gjennom dans og musikk. Deretter vert det dans til spelemenn og lokale lag og grupper i samarbeid med BUL. Billettar kjøper du her.

Musikk vert til dans: han møter henne – på eit dansegolv. Møte er ei unik danseforestilling som presenterer norsk tradisjonsdans i eit moderne scenespråk. Forestillinga handlar om relasjonar mellom menneske fortald med dansen og musikken sitt språk. Dei norske folkedansane gjev grunnlaget for både humoristiske, alvorlege og ubeskrivelege sinnsstemningar framført med intensitet, attrå, glede og råskap. Martin Myhr og Solveig Hårdnes syner eit breitt kjenselspekter i forestillinga, som knapt inneheld eit einaste ord. Etter forestillinga vert det dansefest med mellom anna Søndre Trondhjems spellmannslag og den lokale gammaldansgruppa Avvik.

 

Triakel+ folkemusikkpub!
Tidspunkt 19.12.16 09:46

Tøffere enn gangster-rap. Hardere enn thrash metal. Triakel tar med seg hemningsløs svensk folk til Trondheim! Konsert og folkemusikkpub mandag 23. januar klokka 19 på Ni Muser. Billetter kan kjøpes på Hoopla eller i døra.

Triakel består av Emma Härdelin (vokal/fele), Kjell-Erik Eriksson (fele), og Janne Strömstedt (trøorgel). Alle tre er veletablerte musikere på den svenske folk-scenen. Gruppa ble dannet i 1994, og siden har de turnert i Sverige, Europa, og ellers i verden. Triakel spiller alt fra gamle slagere fra konsertsalen til hymner, og mye av musikken har røtter i tradisjoner fra Jämtland og Hälsingland, der gruppens medlemmer kommer fra. Triakels uttrykk er lavmælt, men likevel følelsesladd, og de har et enkelt, akustisk og intimt sound.

 

Jule stemmer
Tidspunkt 07.12.16 18:25

TrondheimFOLK arrangerer i år som i fjor en stemningskonsert i adventstida Denne gangen inviterer vi til intim julestemning med vokalgruppa Julestemmer på Ni Muser 10. desember kl. 19.00. Billetter kjøpes her og i døra.

Julestemmer har bevisst unngått kirkerommet som konsertlokale og har i stedet fokusert på samfunnshus og mindre, intime rom hvor de kommer tett på publikum. Som konsertlokale byr Ni Muser på det beste av to verdener - stor klang i et intimt lokale! Julestemmer består av sangerne Margrete Nordmoen (Ottestad/Trysil), Solbjørg Tveiten (Elverum/Tørvikbygd), Annar By (Elverum) og Camilla Granlien (Lillehammer/Hamar). De siste fem årene har sangerne turnert sammen og formidlet julestemning for publikum på Østlandet. Repertoaret er sanger hentet fra sangtradisjonen i Hedmark, Oppland og Hordaland. I fjor ga Julestemmer ut albumet Tenne ti ljøsi. Her møter man Dompapen og Haugebonden, og får oppleve julefesten og høgtida.

 

Ellestad/Wiik duo
Tidspunkt 14.11.16 19:31

Glad i norsk folkemusikk? Eller amerikansk? Eller er du interessert i å finne ut av hva som skjer der én musikalsk sjanger krysser en annen? TrondheimFOLK inviterer til norsk-amerikansk konsert på Antikvariatet 25.11 kl. 20.00. Billetter kjøpes på Hoopla og i døra. Og du? Pakk med deg instrumentet, for det blir en real folkjazzjam etterpå!

Ellestad Wiik Duo er et levende bevis på at folkemusikk ikke kjenner geografiske grenser. Laura Ellestad ble så opptatt av den norske folkemusikken at hun i 2008 pakka sekken og flytta fra Calgary til Valdres for å lære å spille hardingfele. Magnus Wiik forelska seg i både irsk og amerikansk folkemusikk på midten av 2000-tallet, og selv om han trives godt med å bo i Norge har det blitt et titalls studieturer. Det måtte imidlertid en kanadier til for å få han til å sperre opp ørene for musikken hjemlandet hadde å by på, men nå lytter han! Brorparten av slåttene på debutalbumet On the Water er norske, men med diverse strengeakkompagnement blir musikken stående i spagaten med et bein på hver side av Atlanteren. Hvor musikken kommer fra er ikke duoen så opptatt av. De vil heller leke seg med tradisjonene!


aasegg//bjørkås//eide +dansefest!
Tidspunkt 11.10.16 18:54

TrondheimFOLK har endelig gleden av å presentere tre store trønderske spelemenn i én og samme konsert: Torill Aasegg, Andreas Bjørkås og Sturla Eide! I tillegg blir det dansefest etter konserten. Det hele foregår på Skogheim på Sverresborg 29. oktober fra klokka 18:00. Billetter kan kjøpes på Hoopla eller i døra.

Aasegg, Bjørkås og Eide representerer tre forskjellige trønderske tradisjoner. Aasegg er fra Byneset og har studert ved Ole Bull Akademiet. Hun har gjort dypdykk i flere forskjellige tradisjoner rundt om i Trøndelag, og har inngående kunnskap om tradisjoner fra Byneset, Fosen og Røros, for å nevne noe, og er tidligere vinner på Landskappeleiken. Bjørkås er Oppdal-spelemann med bakgrunn fra Norges Musikkhøgskole, der han nå er førsteamanuensis med fele som instrument. Bjørkås har medvirket på utgivelser, og har fordypet seg i Oppdals- og Rørostradisjon. Han har også vunnet Landskappleiken skremmende mange ganger. Eide er fra Orkdal, og har med hardingfele og fele fordypet seg i tradisjoner fra Sør-Trøndelag og Nord-Møre. Han har vært aktiv spelemann i inn- og utland, og har i en årrekke utfordret folkemusikkens rammer i forskjellige konstellasjoner. Han har en omfattende slåtteproduksjon, og flere av slåttene han har skrevet er en del av standardrepertoaret i Trøndelag idag.

 

Danseforestilling /dansefest!
Tidspunkt 25.09.16 16:07

Danseforestilling "Eg visste ikkje du kunne danse" med Anna Gjendem og Britt Elise Skram kommer til Trondheim, og etter forestillingen blir det dansefest med selveste Småviltlaget!

"Eg visste ikkje du kunne danse" er en interaktiv danseforestilling av og med Anna Gjendem og Britt Elise Skram. Den tar utgangspunkt i tradisjoner fra Romsdal, og går nærmere inn på de små variantene som finnes i tradisjonene i forskjellige bygder. Anna Gjendem er utdannet utøvende tradisjonsdanser fra NTNU. Hun er profesjonell danser og med i Hildur Dansekompani, og bruker tradisjonsdans i undervisning i alt fra barnehager til gamlehjem. Britt Elise Skram er utdannet felespiller fra Norges musikkhøgskole. Hun jobber med undervisning, som freelance musiker, og er en del av band som Kystfolket.

Småviltlaget er en gammaldansgruppe fra Røros-området. De har holdt på i over tyve år og består av toneangivende folkemusikere fra området. De har gitt ut flere album og spilt til dans utallige ganger. Med sitt drivende rørosspill vil de få dansegulvet til å koke på Ila aktivitetshus!

Vi anbefaler å kjøpe billetter på forhånd, det kan du gjøre her.

 

hardingfele konsert
Tidspunkt 19.09.16 18:00

Gro Marie Svidal er en av Norges fremste utøvere på hardingfele. 23. september kl 19.00 spiller hun på Ni Muser!

Sommeren 2014 ble hun kåret til norgesmester under Landskappleiken på Geilo. Med et musikalsk overskudd og en distinkt tone formidler hun slåttemusikk hovedsakelig fra Sogn og Fjordane og Hordaland. Svidal har gått i lære hos felemestre som Sigmund Eikås, Håkon Høgemo og Leif Rygg, og solorepertoaret favner om både danseslåtter og lyarspill. Og etter konserten blir det selvsagt folkemusikkpub, så ta med instrumenter! Billetter til konserten kan du kjøpe her.